Situat la poalele Muntilor Bargau, la mica distanta de Pasul Tihuta, orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud si totodata cel mai mare oras din zona. Pe langa suprafata intinsa si importanta economica si culturala pe care o are indeosebi in judetul din care face parte, Bistrita este cunoscut si datorita originilor sale. Fiind printre cele mai vechi asezari din Transilvania, Bistrita se mandreste cu trecutul sau presarat cu tot felul de evenimente care au schimbat cursul istoriei acestei asezari si nu numai.
Primii oameni care au ajuns pe meleagurile pe care astazi se intinde Bistrita au fost saxonii, care la inceputul secolului al XIII-lea au fost rasplatiti cu terenuri si alte beneficii pentru a apara granitele Transilvaniei. Saxonii au contribuit cu succes la inflorirea acestei mici asezari care, ulterior, a devenit unul dintre cele mai importante puncte de comert din imprejurimi. Asezarea medievala ce astazi poarta numele de Bistrita a fost una dintre cele mai frumoase si mai apreciate pe vremuri, insa acest aspect nu s-a schimbat nici astazi.
Pastrand inca spiritul secolelor trecute, orasul Bistrita reuseste si astazi sa-si surprinda vizitatorii cu privelisti de poveste si cladiri superbe, iar constructiile ce dateaza inca din secolele XIV-XV iti dau impresia ca ai poposit intr-o cetate cu cavaleri si domnite, nu in mijlocul unui oras din Romania a secolului XXI. Fiecare cladire din centrul vechi al orasului spune cate o poveste unica pe care localnicii abia asteapta sa ti-o impartaseasca.
Obiective turistice:
Sursa text: hotelguru.ro