Imagini live - Blaj

Webcam live: Blaj

Despre Blaj

     Blaj este un municipiu in judetul Alba, Transilvania, Romania, format din localitatile componente Blaj (resedinta), Deleni-Obarsie, Flitesti, Izvoarele, Petrisat, Tiur si Veza, si din satele Manarade si Spatac. In 2002 avea o populatie de 20.758 locuitori.

In Blaj isi are sediul Arhiepiscopia de Fagaras si Alba Iulia si intaistatatorul Bisericii Romane Unite cu Roma. 

Blajul a fost in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea centrul cultural al romanilor transilvaneni. Orasul a jucat un rol important in procesul de formare a limbii romane moderne si a constiintei nationale romanesti. Aici a aparut Biblia de la Blaj si tot aici a publicat Timotei Cipariu prima gramatica romaneasca.

Catedrala Sfanta Treime a fost edificata intre anii 1741 si 1749 in stil baroc, dupa planurile arhitectilor vienezi de origine italiana Anton si Johann Martinelli. In aceasta catedrala sunt inmormantati episcopul Inocentiu Micu-Klein si cardinalul Alexandru Todea. 

Obiective turistice:

  • Campia Libertatii
  • Monumentul dedicat Marii Adunari de la Blaj din 3/15 mai 1848, ridicat pe Campia Libertatii, impreuna cu 32 busturi reprezentand personalitati romanesti importante ale epocii.
  • Palatul episcopal (1535)
  • Catedrala greco-catolica (1738)
  • Biserica parohiala (1770)

 

Sursa text: Wikipedia

Adresa
Blaj, Alba, Romania

Date de contact
0358 100 356

www.viziteazablajul.ro

Vremea la Blaj

meteoblue