Municipiul Sighisoara este situat in Podisul Hartibaciului, subdiviziune a Podisului Tarnavelor, parte componenta a Depresiunii Colinare a Transilvaniei. Asezarea coboara din Dealul Cetatii (425 m), deal incoronat de cetatea medievala si intins dinspre NV spre SE, in mijlocul unei imens amfiteatru natural, marginit la N de Dealul Stejaris (524 m) si Hula Danesului, la S de Lunca Postei care urca spre Dealul de Mijloc (511 - 603 m), iar spre E de Dealul Bradet (524 m)
Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei". Planul orasului-cetate este caracteristic oraselor germane intemeiate in evul mediu tarziu. Sighisoara are o imagine aparte si datorita faptului ca de secole, în acest burg medieval au convietuit în buna întelegere români, maghiari, sasi si alte nationalitati, care s-au ajutat reciproc, dând nastere unei comunitati multiculturale.
Dealul Garii, Platoul Breite (Stejaris) si Hula Danesului, sunt locurile preferate de odihna si agrement ale orasului. In aceste zone se practica un turism de recreere, care reconstruieste o punte de legatura intre om si natura, oferindu-i acestuia posibilitatea ca, intr-un cadru nou, sa se elibereze de presiunea vietii de zi cu zi.