Timisoara este situata in sud-estul Campiei Panonice (respectiv in sudul Campiei de Vest), in zona de divagare a raurilor Timis si Bega. Timisoara, in traducere: „cetatea de pe Timis” este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis din regiunea istorica Banat, vestul Romaniei. Numele localitatii vine de la raul Timis (trecand la sud de municipiu), numit de romani in antichitate Tibisis sau Tibiscus.
Timisoara este un oras multicultural, influentat de diversele comunitati etnice, in special de cea germana, maghiara si sarba, dar si de cele bulgara, italiana si greaca. Mostenirea culturala si diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orasului. Cu cele peste 12 institutii culturale profesioniste, Timisoara este, dupa Bucuresti si Iasi, al treilea pol cultural din tara din punct de vedere al marimii si diversitatii ofertei culturale. O mare traditie o are teatrul timisorean, care prin cele trei teatre de stat, (in premiera in Europa): Teatrul National, / Teatrul German si Teatrul Maghiar, ofera spectacole in limbile romana, germana si maghiara. Cele trei institutii impart aceeasi cladire-simbol cu Opera Romana.
Din punct de vedere turistic Timisoara detine cel mai amplu ansamblu de cladiri istorice din Romania, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin si Fabric. Arhitectura variata, influentele barocului Vienez si multitudinea de parcuri au adus Timisoarei, asa cum s-a spus mai sus, renumele de „Mica Viena” si de „Orasul parcurilor”.
Sursa text: Wikipedia