Imagini live - Craiova

Webcam live: Craiova

Despre Craiova

Craiova reprezinta resedinta judetului Dolj ai carui vecini sunt : judetul Valcea si Gorj la nord, judetul Olt la est, judetul Mehedinti la vest iar la sud este delimitat de granita cu Bulgaria. Suprafata judetului Dolj ocupa 7414 Kmp reprezentand 3,1% din suprafata totala a tarii. Organizarea cuprinde trei orase, doua municipii si treizeci si patru de comune. Craiova se afla pe malul stang al Jiului la iesirea acestuia din regiunea deluroasa, mai exact la 44 2` latitudine nordica, 23 5` longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 75 si 116m. Craiova se afla intr-un climat temperat continental, cu influente mediteraneene caracteristice zonei de campie. 

  Craiova reprezinta un important centru universitar si cultural, in Craiova invata circa 20 000 de studenti si aproximativ 70 000 de elevi, dimensiunea culturala fiid proiectata de institutii prestigioase

Dintre realizarile contemporane trebuie amintit Teatrul National, constructie realizata in 1850. Adaposteste si un muzeu ce expune peste 5000 de documente referitoare la evolutia fenomenului teatral din Oltenia.

Muzeul Olteniei, functioneaza din 1915 si este organizat pe 3 sectii:etnografie,istorie si stintele naturii. Patrimoniul muzeului cuprinde peste 12 000 de piese grupate pe colectii.

Universitatea. Monument de arhitectura ridicat in 1890, a adapostit initial Palatul Justitiei. Universitatea a fost infiintata in 1947. Biblioteca universitara cuprinde peste un milion de volume.

Alte obiective culturale: Filarmonica de Stat Oltenia, Teatru de Papusi, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Arta,  etc.
Cea mai veche constructie - din zona Craiovei - care s-a pastrat, atestata ca atare, estemanastirea Cosuna - Bucovatul Vechi. Ea se inscrie in categoria constructiilor religioase monumentale din Tara Romaneasca. Dar, in afara de biserica, nu s-a pastrat pana in vremea noastra nici una din vechile sale cladiri. Unele au cazut victima jafurilor si incendiilor provocate de dusmani interni sau externi, altele au fost distruse de calamitati naturale, ca revarsarile apelor Jiului si numeroasele cutremure de pamant.

Casa Baniei este cea mai veche cladire existenta azi in oras, datand din anul 1699; dupa aprecierile istoricilor de arta, ea continua una mai veche, din sec.XV, cladita de Barbu Craiovescu. Refacuta de Constantin Brancoveanu, Casa Baniei are doua nivele, cu camere cu bolti de caramida la parter, cu camere si cerdace la etaj. A fost lucrata de catre mesterii arhitecti ai domnitorului, intr-un stil popular.
Aici se aduna divanul Craiovei, iar in timpul ocupatiei austriece a fost resedinta administratiei stapanitorilor. Ulterior, cladirea a fost, succesiv: cartierul lui Murtaza Pasa (1737-1739), locuinta particulara a episcopului, localul primei scoli din Craiova (1750), local pentru tribunal, local de scoala pentru Gimnaziul 'Fratii Buzesti' (1896-1914) si scoala normala de invatatoare, lacas pentru Muzeul Olteniei (1934-1948) si pentru sectia de etnografie (din 1967).

Adresa
Craiova, Dolj, Romania

Date de contact
+40-251-416-578

www.primariacraiova.ro

Vremea la Craiova

meteoblue